2012. március 6., kedd

Homeexchange V



Ezennel a homeexchange hátrányait fogom megosztani veletek. Hisz nincs olyan dolog, aminek ne lenne árnyoldala.

Rugalmasnak kell lenni a helyet és időpontot illetően is. Havi 1-2 levelet kapunk, akik cserélni szeretnének velünk. Ha ezeket elfogadjuk, azzal sok időt spórolunk meg, hisz nem nekünk kell kiküldeni a levelet és keresni csere partnert. Persze ez anyagiak kérdése is. Hiába kapunk egy jó javaslatot Ausztráliából, ha nincs pénz a repjegyre.
Az időpont is gond lehet sok esetben, bár nagyon sok a nyugdíjas, tanár és második házzal rendelkező akik szabadon tudnak bánni az időponttal.

A másik, hogy sok macera, ha már le is van beszélve a csere akkor is. A házcsere előnye egyben a hátrányai is. Persze csak egyszer kell megírni a ház működésének a papírját és a környékről szóló javaslatokat. Utána mindnek ugyan azt kell adni. De felmerülhetnek egyéb kérdések is. Téged segít a másik fél azzal, hogy válaszol az esetleges kérdéseidre. Ez oda-vissza működik. Neked is időt kell szánni a másik félre.

A házat ki kell takarítani. Ez lehet jó is, hisz nálunk sosem olyan tiszta a lakás, mikor csere partnerek jönnek. Utána jó érzés állni a szép, tiszta házban. Ez persze idő és energia igényes.

Törölközőt, ágyneműt kell biztosítani.

Meg kell oldani a kulcs kérdését, hogy hogyan kerül a másik félhez. Ezt átadhatja a szomszéd, barát. Át lehet küldeni postán. (ez elég drága is lehet). El is lehet rejteni. Ha eldugják akkor általában a csere partner érkezésének napján. Ha előbb utaznak el, akkor a szomszéd dugja oda, a kért napon. A szomszéd által átadott kulcs megoldása azért rossz, mert nem lehet pontosan kiszámolni mikor érkezünk meg. Ezért jobb, ha a szomszéd eldugja aznapra a kulcsot. Így nincs olyan sok időt a kulcs elérhető helyen, de még sem kell alkalmazkodni a másikhoz.

Akinek van háziállata, annak gondoskodni kell róla. Persze általában, ha csak macskáról van szó, akkor a cserepartner eteti. Ez egy kifejezetten kényelmes megoldás lehet. De a kutyák esete más. Akkor nem csak,hogy találni kell valaki, aki gondját látja, de amíg a csere partnerek tartózkodnak a házadban, addig a kutya nem lehet ott. (persze megbeszélés kérdése, de nem szokás) Ilyen esetben a kutya ismerős családnál, nagyszülőknél vag menhelyen kell, hogy legyen.

Én lényegében élveztem megszervezni a házcseréket. Még akkor is mikor már vagy a 100. levél jött viszsa, hogy kössz, de nem. Persze én 18 éves vagyok, és nincs annyi elfoglaltságom, mint a felnőtteknek. :)



Egyéb bejegyzések a témával kapcsolatban:
Homeexchange I - Az alap ötlet bemutatása
Homeexchange II - A házcserélés egyéb előnyei az ingyen szálláson kívül
Homeexchange III - Tapasztalat, hogy hogyan és kikkel cseréltünk Amerikában. Képek a házakról
Homeexchange IV - Régebbi házcserés tapasztalataink. (Párizs, Szlovákia, Svájc
Couch Surfing vs Homeexchange

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése