2012. március 28., szerda

Kártyák


A nagyobb városokban vannak ilyen kártyák, amik bár drágák, de ha sok látnivalót meglátogatsz, akkor több 100$-t spórolhatsz. Általában 3,4,5 és 7 napos kártyák vannak. Változó a felhasználási szabályuk, de a honlapon mindent megtaláltok. Ami mindre igaz, hogy az összeset csak egyszer lehet felhasználni. Szóval nem mehetsz kétszer ingyen pl a Madame Tussaud's-ba. Persze van néhány kivétel, akkor ezt külön feltüntetik.

Mi vettünk 7 napos NY Pass-t. Ezt csak egymást követő napokon lehet felhasználni. Nagyon sok helyre érvényes. Így, hogy 4-en vagyunk szerintem több, mint 1000 $-t spóroltunk. Egy ideig írtuk, de mikor láttuk, hogy már bőven plusszban vagyunk abba hagytuk.
Leírom mi miket használtunk vele, teljesen ingyen.
- Beast speedboat  (nagyon jó. Mindenképp próbáljátok ki )
- Szabadság-szobor (itt az odavezető kompra szól a jegy. )
- NY Water Taxi   (Ennek menetrendje van és 4-5 helyen kiköt. Ott szállsz le ahol akarsz. Utána visszaszálhatsz még. 24 h-ra szól a jegy)
- 3 órás bicikli bérlés a Central Parkban
- 4 órás bicikli bérlés  a városban (jól felfedeztük vele a várost. át a Brooklyn hídon, vissza  a Manhattan hídon. Nagyon szép)
- Top of the Rock  (szép kilátás a Central Park-ra és Empire State Building-re)
- Empire State Building (itt este voltunk fenn)
- Guggeinheim Museum
- Madame Tussaud's
- NBC Studio Tour
- Brooklyn Botanikus Kert
- Egy nagy vitorlás hajón városnézés. (Nagyon szép. Világosban indultunk 7-kor és 9-kor értünk vissza ki volt már minden világítva)
- Intrepid (fiúknak érdekes)
- New York Skyride (egy kalap szar)
- On Location Tours (busszal visznek híres filmforgatási helyszínekre. Néha meg is áll, akkor kiszállunk és megnézzük gyalog is. Jófej idegenvezető)
- On Location Tours Central Park  (Itt is forgatási helyszínekre megyünk, de csak a Central Park-beliekre. Itt gyalogolunk. Azért is megéri, mert nagyon szép helyeken jártunk. A park nagyon nagy és magunktól nem tudtuk volna hova menjünk. Amúgy az összes helyszínt lehet látni mindig a filmekben.)
- Queens-i Múzeum. (Csodák Palotához hasonló)
- Bodies kiállítás

Minket ezek érdekeltek. Amúgy egyre többet adnak hozzá a listához. Mikor mi voltunk még nem volt érvényes a Ripley's Múzeumba. Azt hallottam az is nagyon jó.
Általában le van akciózva a kártya 10 %-kal. Mi is akkor vettük meg. A neten rendeltük meg, bankkártyával fizettünk.Mivel 4-en vagyunk, 4-et rendeltünk. Mindegyik kártyához jár, egy kis füzet. Ezt tudod vinni magaddal. Ebben benne van, az összes hely ahova érvényes, mellette térkép, hogy hol is található és, hogyan lehet oda jutni tömegközlekedéssel. Van még iPhone-ra application is, ha valaki nem akarja vinni magával azt a kis könyvet.


Vettünk 3 napos Go San Francisco Card-ot is.  Ezt is csak egymást követő napokon lehet felhasználni.
Amire mi használtuk teljesen ingyen:
- Hajókázás: a Golden Gate híd alatt is átment. (kaptunk ilyen kis walki-talkit, ami közben mondta a látványosságokat)
- Akvárium
- Egész napos bicikli bérlés. Ezt korlátlan számban igénybe lehet venni. (nagyon jó, mindenkinek ajánlom. Könnyen fel lehet fedezni a várost vele)
- Exploratirium
- Cable Car (minden nap egy jegyet lehet kiváltani)
- Buszos túra  (felül nyitott emeletes buszon jártuk be a várost.)


Bár pénzben itt is plusszban voltunk, de nem érdekelt itt minden annyira. Szóval ha nem lett volna  a kártya tuti nem megyünk az akváriumba. De ha csak azt nézzük, amit amúgy is csináltunk volna akkor is megérte. Ilyen a biciklizés, cable car és hajókázás.
Kicsit elrontottuk a dolgot és emiatt mérgesek is voltunk. Akartunk is írni panasz levelet, de aztán nem foglalkoztunk vele. Lekocsiztunk 120 km-t Santa Cruz-ba, hogy ott is felhasználjuk egy kisebb vidámparkban. Erre ott kiderült, hogy már 1 hónapja beszüntették, hogy ott is elfogadják. Szóval nem engedtek be a kártyával. Erről én e-mailt nem kaptam. A honlapon se tüntették fel külön, csak annyi volt, hogy levették az elfogadóhelyek listáról.

Azt nem bántuk, hogy lementünk Santa Cruz-ba, mert az 1-es út mentén mentünk direkt, ami szép. És maga a város is tetszett. De ha tudjuk, akkor tuti a Six Flags vidámparkba megyünk, ahova szintén jó a kártya és a alapból drága hely. Csak az van Los Angelesben is, így az eredeti terv szerint oda ott megyünk.

Vettünk 7 napos Go Los Angeles Card-ot is. Ez is bőven megérte az árát. Itt 14 napon belül kell felhasználni a 7 napot. Szóval leet közbe pihenni.
Amiket mi igénybe vettünk ingyen.
- Universal Studios (ide el lehet jönni 3 nap is, nem csak egyszer.)
- Knott's Berry Farm  (vidámoark: jó hullámvasutak)
- K1 Gokartozás
- Legoland
- Los Angeles Állatkert
- Híres emberek háza buszos túra
- Santa Monica Pier "vidámpark"
- Six Flags Magic Mountain   (vidámpark nagyon sok hullámvasúttal)
- Bicikli bérlés Santa Monican (elbicikliztünk a Venice Beach-ig)
- Bicikli bérlés a Griffith Park-ban
- Warner Bros Studio Túra
- Bálna nézés

Itt mindegyiket nagyon ajánlom az állatkert kivételével. Az nem nagy szám.

A Los Angeles-es és San Francisco-s kártyából is 4-et vettünk. Itt is kaptunk hozzá kis füzetet. Ugyanúgy térkép, odajutási leírás van benne, mint a NY Pass-nál.  Viszont ott kaptunk 4 db-ot, itt csak 1-et. Ezt nem értem mért, de mindegy. Ezeknél a kártyáknál is sokszor van 10 % kedvezmény. Akkor érdemes megvenni.

Ha szeretnél vélemyényeket olvasni, arról, hogy megéri-e elmenni ehhez vagy ahhoz a látványossághoz az USA-ban, akkor ezt olvasgassátok. Én is sokszor nézegettem.
http://www.yelp.com/la


Itt vannak a honlapok. Mi ezekt használtuk:
http://www.newyorkpass.com/
http://www.smartdestinations.com/

Egyéb kártyák, amiket mi nem használtunk:
http://www.citypass.com/
http://www.vegas.com/shows/attractions/las-vegas-power-pass/


Európában:
http://www.londonpass.com/?aid=17&gclid=COPd5Ou3wLACFQrN3wodnGlRnA
http://www.romapass.it/?l=en

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése