2012. március 5., hétfő

Homeexchange IV


Ezennel a múltbeli cseréinket szeretném megosztani veletek.

2010 szeptemberében regisztráltunk az oldalra azzal a céllal, hogy a síelésünk ideje alatt ingyen szállásunk legyen. Ez volt az első síelésünk külfölden. Az előző évben már kipróbáltuk itthon, Visegrádon és Mátraszentisvánon, de meg akartuk nézni a külföldi pályákat is.
Feltettük a házunkat az oldalra. Csináltunk sok szép képet, leírtuk a látnivalókat a környéken és a terveinket.
Majd elkezdtem a keresést. Sok levelet küldtem ki, különösen Asuztriába.

Szlovákia:
Végül Szlovákiában sikerült szállást találni. Nem is rossz helyen, mert ez Szlovákia legnagyobb síterepéhez volt közel, Jasna-hoz. Ez a családnak a második háza, síelésre használják. Ezáltal akkor mentünk amikor akartunk. Ők úgy volt, hogy nyáron jönnek hozzánk 5 napra, de aztán ez elmaradt, mert született kisbaba és úgy nem akartak utazni. Mi januárban töltöttünk náluk 7 napot. A kulcsot a szomszéd adta oda.
Itt nem volt wifi-nk. Illetve lett volna, ha megkérdezzük a szomszédot, vagy felhívjuk a csávót a kód miatt, de nem tettünk így. Úgy gondoltuk, legalább egymással töltjük az időt, beszélgetünk, társasozunk. :) Aztán mikor hazaértünk láttuk,hogy a csávó elküldte a kódot anyának sms-ben, csak a mobilja nem működött külföldön.
1 fürdő és 2 hálószoba volt. A legtöbb képen óriási a kupi vagy félmeztelenül vannak a fiúk, így csak ezt teszem fel. :P




Párizs:
Itt ők kerestek meg minket. Októberben kaptunk tőlük levelet, hogy a karácsonyt szeretnék Magyarországon tölteni és lenne e kedvünk ez idő alatt Párizsban lenni? Még sosem töltöttük a karácsonyt máshol, mint az otthonunk, de tetszett az ötlet. Ráadásul ez volt a tökéletes ajánlat. Egy nagy lakás a belváros szívében, a Champs Elysées-től csak 2 perc séta. A metró az épületünkkel szemben, fél perc alatt ott termünk. :) Sokan utaznak el karácsonykor, ilyenkor a szálloda árak is ugranak egyet, szóval nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ezzel az ajánlattal.
Végre megismerhetjük, milyen is a nagyvárosi élet. (Mi Pesttől 30 km-re lakunk egy községben) Szembe néztünk a városi emberek problémáival: parkolás, bevásárlás. Aztán a parkolás meg is oldódott, mert a család nekünk adta a parkoló jegyét, ami agész évben érvényes egy parkoló házban. (2 km-re a háztól, a férfi irodája mellett) A bevásárlás persze nem nagy gond, hisz sok bolt volt a közelben. Sőt egy nagyon érdekes piac is, friss árukkal. (rák, kagyló és egyéb finomságok is voltak. ) De mi megszoktuk, hogy a kocsiba bepakoljuk a sok üdítőt, karton számra és a kocsi haza viszi. Itt ez nem működik, mert gyalog mentünk bevásárolni. Hagytak nekünk egy kis húzható kocsit, amivel ők járnak bevásárolni. Szóval érdekes volt, mert előtte ebbe annyira nem gondoltam bele.
A kulcsot postán küldték el nekünk DHL-el.
A házban 2 fürdő, 4 hálószoba volt. Maga az épület is szép volt. Ilyen csiga lépcső vezetett az emeletünkre. Az előtérben óriási, régies, díszített tükör.
Hagytak a hűtőben nekünk csomó sajtot, meg egy tortát is.
A csere egyidejű volt.




Kilátás a szobából. A ház centrumban van.


Piac 2 perc sétára.


Itt is volt karácsonyfa.





















A nyáron Amerikában csináltunk 5 cserét. Ebből még ketten nem voltak nálunk.
2011 szeptemberében lejárt az 1 éves tagságunk. Ekkor úgy döntöttünk meghosszabbítjuk, mert annyira bevált az oldal. Ismét befizettük bankkártyáról a kért összeget. (kb. 100$)

Ismét nekiálltam a keresgélésnek a síeléssel kapcsolatban. Idén egy baráti családdal akartunk menni. Ezért olyan leveleteket írtam, hogy fogadjanak be 10 főt. Nem baj, ha földön kell aludni. Persze ilyet csak olyannak írtam, ahol legalább 3 hálószoba és 2 fürdő van. Bevallom ilyenkor egy halom embernek küldök ki levelet. Mindenki így csinálja. Írtak vissza igent Ausztriából, Olaszból és Svájcból is. Ebből csak a Svájci volt olyan, akinek 10 emberre írtam ki a levelet. Az Ausztriai az nagyon messze volt a sítereptől (100km), szóval őt rögtön lemondtam. Az Olasz az szimpi volt, nagyon közel a síterephez, de végül pár levél váltás után lemondtuk.

Svájc:

Nem sok embertől hallottam, hogy Svájcba megy síelni, hisz messze is van és elég drága ország is. De elég vagányul hangzik, nem? Azért ez mellett döntöttünk, mert reméltük, hogy a baráti társaság is jön velünk. Ebből végül nem lett semmi, de mi 5-en azért elmentünk a házukba.
4 hálószoba, 2 fürdő. A házon és a bútorokon látszik a minőség. Érdekesség, hogy van egy ilyen bunkerük. Nem tudom mitől félnek. Háború? Természeti katasztrófa?
A környéken több síterem is volt. Mi Lenzerheide-be vettünk 5 napos bérletet. Nagyon jó és nagy síterep. Még sosem voltam ekkorán. 1 napot Zürich felfedezésével töltött a család.
Anya és apa nem síel nálunk. Ők túráztak, meglátogatták Licheinstein-t és a környék városait és fürdőbe mentek. A kilátás nagyon szép volt a hegyről, feljöttek egyik nap ők is megnézni. :),
Az én hálószobám tele volt Justin Bieber-es poszterekkel. Vicces volt.
A csere partner egyik baráti családja meghívott minket vacsorára. Velünk egyidős gyerekek vannak ott is. Az első estére volt megbeszélve, hogy átmegyünk. Finom kaja volt. Ilyen asztali grillen sütöttünk, virsliket, sajtot, zöldséget és kolbászt. Köret saláta és krumpli volt. Kedvesek voltak, hogy áthívtak. Beszélgettünk az iskola rendszerről is. Svájcban teljesen más, mint nálunk. Nem véletlen tart ott az országuk ahol. Már 16 évesen vége a sulinak. Ekkor a legtöbben elmennek dolgozni. Emellett még van suli, de az a szakmájához vág. A diákok kapnak fizetést. Ez jó az ország gazdaságának is, mert termelnek a diákok, és nem feleslegesen mennek el egyetemre. Csak nagyon kevesen mennek el egyetemre, akik az átlagnál jóval okosabbak. A lány 17 éves. Valami cégnél dolgozik, üvegeket hajt meg valami géppel.
A fiúknak kötelező katonaság van.





Kilátás az erkélyről






London:
Ez a csere még nem zajlott le. Ez a nyárra lett lebeszélve. Ők kerestek fel minket, egy család 2 gyerekkel. Velük is lesz kocsi csere. Érdekes lesz, a másik oldalon vezetni, a kormány is ott van. Reméljük nem lesz gond. 2 hétre cserélünk, augusztusban.
A ház úgy tűnik jó helyen van, Londonban. Közel van vonat és metró is. 2 fürdő és 4 halószoba van + kert is.


Egyéb bejegyzések a témával kapcsolatban:
Homeexchange I - Az alap ötlet bemutatása
Homeexchange II - A házcserélés egyéb előnyei az ingyen szálláson kívül
Homeexchange III - Tapasztalat, hogy hogyan és kikkel cseréltünk Amerikában. Képek a házakról
Homeexchange V - A házcserélés hátrányai
Couch Surfing vs Homeexchange

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése